pondělí 3. února 2014

Kámen – nůžky – papír


Hra kamenů v moderní zahradě

 


 Kámen je efektní zahradní prvek, ale není vhodné ho používat nahodile, a tak název článku nemá evokovat hravé rozmístění, ale spíše precizní rozvržení po úvaze, třeba i nad papírem.

 

Důležité zásady, kterých je třeba se držet, pokud se chceme obklopit harmonickou a estetickou zahradou uvedeme v několika bodech:

  Stejnorodost – Kameny by měly být všechny stejného druhu. Mohou korespondovat s materiálem použitým ve stavbě domu nebo oplocení. V ideálním případě použijeme kameny z okolí, zahrada tím získá na autentičnosti.

  Stabilita – Umístění i uložení kamene by mělo mít logiku. Správné použití popisuje specialista v oboru Ladislav Nevlida z firmy ArboGard:

 Působivým doplněním dřevostavby horského charakteru může být použití velkých kamenů s ostrou hranou, které je vhodné pokládat na svou nejširší plochu a zapustit je do země až o jednu třetinu. Může se zdát, že tak kámen ztratí na své objemnosti, ale opak je pravdou. Kámen musí působit přirozeně a srostle s terénem, jako by tam byl odjakživa. Vhodné je také využít podobných stran a ty k sobě přiblížit, aby kameny působily jako jeden velký rozlomený blok se spárou. Kameny by měly být z místní oblasti, z jednoho druhu horniny, nejlépe ze starých částí kamenolomů. Pěkně působí kameny s patinou času a stínu, s mechy a lišejníky. Kameny je nutné vybírat kusově. Je to náročná a mnohdy nebezpečná práce.“

  Přírodní vzhled – Moderní zahrady vycházejí z forem a rostlinných společenstev odpovídajících výskytu v přírodě. Dejme si tedy pozor na tradiční zahrádkářské skalky – spíše záhony zakrslých trvalek a dřevin s nahodilým rozmístěním kamenů. Přirozeněji bude vypadat skládaná suchá zídka, u níž bude výsadba skalniček také hezká: lomikameny, tařičky, floxy i hvozdíky. Navíc ve spárách mezi kameny si najde úkryt řada drobných živočichů.

  Také se vyvarujme pravidelného vyskládání kamenů nebo dokonce valounů okolo hladiny zahradního jezírka. Takový obraz těžko v přírodě potkáme.

  Kout zahrady s dobře použitými kameny může připomínat suťovitě v horách, hraniční valoun u cesty v krajině, zídku lemující venkovské pole, atd..

  

  Kámen vyjadřuje stálost, klid, jistotu a neměnnost, vymezení, pevný podklad. Nejsou toto právě aspekty, které nám dnes ve všedním dni chybí? A na vlastní zahradě je možná to pravé místo si je znovu zažít a připomenout.

 A tak můžeme v zahradách kameny zakomponovat k sednutí, k přelézání a přeskakování, nechat přes něj téci vodu nebo je seskládat jako sochu.

 

  Davle leží v krásné dynamické části pestré středočeské krajiny. Můžeme si dovolit zopakovat její různorodost i v našich zahradách a kameny k tomu použít. Navrhováním zahrad se profesně zabývám, pokud byste měli chuť využít mých služeb, můžete mě oslovit rovnou na adrese jitka.emlerova@arbogard.cz

 Přeji Vám příjemné procházky podzimní krajinou a v příštím čísle nashledanou.

 

Jitka Emlerová, DiS.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat